sprawozdanie z działalności Rady Osiedla i Zarzadu Osiedla za 2016r

Włodzimierz Kotwas

Mirosław Kowalewski

Henryk Żmuda

Rada Osiedla prowadzi swoja działalność zgodnie ze statutem. W każdy czwartek od godz. 18,00 w siedzibie Rady Osiedla ul. Pyrzycka 28 odbywają się zebrania Rady , posiedzenia zarządu osiedla i dyżury co jest zgodne z planem kwartalnym zatwierdzonym na posiedzeniu RO. Bardzo często uczestniczy radny Henryk Jerzyk, Straż Miejska, Policja (nasz dzielnicowy) wspólnie staramy się rozwiązywać problemy osiedla. Obecność radnych na zebraniach wynosi 82%, zarządu 98%. Rada Osiedla odbyła 11 zebrań zarząd 24 zebrania dyżurów w siedzibie rady osiedla odbyło się 12. RO podjęła 28 uchwał, wydano 9 opinii dotyczących dzierżawy gruntów lub nazw nowych ulic, lokalizacji nowych przystanków ul. Balińskiego.

W Radzie  Osiedla  działa Komisja Sportu i Rekreacji, przy Radzie Osiedla działa Klub Seniora który liczy 28 osób ., Rada wspiera ten Klub. Na działalność statutowa Rada otrzymała z budżetu miasta 18 863,00 zł,  Komisja Inicjatyw Społecznych  przyznała Radzie Osiedla 6000,00 zł co razem stanowi 24 863,00 zł . Środki finansowe zostały wydatkowane zgodnie z planem finansowym zatwierdzonym przez Radę Osiedla.  Planowane wydatki to 24 863,00 zł, wydano 24 333,00 zł wykonanie budżetu za 2016r wynosi 97,88%. Rada Osiedla zorganizowała sześć imprez integracyjnych dla mieszkańców :

Marzec – Rajd pieszy „Przywitanie Wiosny”

Czerwiec – Festyn z okazji ” Dnia Dziecka”

Sierpień – Festyn „Turniej Piłki Siatkowej” i zabawa do późnych godzin nocnych

Wrzesień – Festyn z okazji „Dnia Seniora”

Listopad -  Rajd pieszy z okazji „Święta Niepodległości”

Grudzień -   Spotkanie wigilijne dla seniorów i osób samotnych

Rada Osiedla otrzymała z budżetu miasta 160 000,00zł z przeznaczeniem na małe inwestycje miejskie.

Wykonano dodatkowe oświetlenie na Cmentarzu Komunalnym w Płoni, wykonano nową drogę dojazdową do Cmentarza, oraz bramę i furtkę od strony dużego parkingu przy ul. Ceramicznej.

Wykonano nowe oświetlenie ul. Tartacznej, wykonano nowy chodnik od ul Topolowej do mostu na rzece Płonia ul. Mostowa w Jezierzycach. Całkowity koszt tych inwestycji wyniósł ponad 180 000,00 zł.

Rada Osiedla zorganizowała spotkanie z mieszkańcami dotyczące komunikacji Autobusowej częstotliwości kursowania i zmiany trasy linii 72 który jeździłby ul. Balińskiego i Piaseczną. Na terenie naszej Rady Osiedla są trzy place zabaw i obiekt rekreacyjno – sportowy. Wszelkie prace związane z utrzymaniem tych obiektów przejął Zakład Usług Komunalnych. Rada Osiedla w swoim budżecie nie ma środków finansowych na ich utrzymanie.

Rada Osiedla współpracuje z Klubem sportowym ISKIERKA, OSP w Szczecinie  Śmierdnicy, Klubem Kwadransowych Grubasów , Zespołem Szkół nr 11, Strażą Miejską, Policją naszym dzielnicowym, z proboszczami obu parafii,   a najbardziej cenimy współpracę z radnym Rady Miasta Henrykiem Jerzykiem. Dzięki zabiegom radnego Jerzyka podjęto remont sali gimnastycznej przy zespole szkół nr 11 oraz wykonano remont wielu ulic Kołbacka , Deszczowa, Stepowa, i inne.

Bardzo dobra jest współpraca z WGKiOŚ który nadzoruje pracę Rady Osiedla. Cenimy dobra współpracę z firmami które wspierają Radę Osiedla podczas różnych imprez i festynów. Na tym zakończono sprawozdanie.

Przewodniczący Rady Osiedla

Jakub Kalita